Közlekedés

Busszal Tel-Avivban

Busszal Tel-Avivban

Forrás: Flickr – Andrew Nash

Tel-Aviv tömegközlekedése modern, pontos, kiterjedt és megfizethető árú. A legtöbb, a városban közlekedő buszt a Dan nevű cég üzemelteti. Reggel 5-től éjfélig közlekednek az autóbuszok, de vannak amelyek ennél korábban leállnak. Az éjszakai buszok hajnal 4-ig közlekednek (csütörtökön és szombaton éjszakánként egész éjjel; míg nyáron plusz két nap van: vasárnap és szerda). A Moovit nevű applikáció segít az eligazodásban, ha indulási- és érkezési-, valamint menetidőről van szó.

Az egyszeri utazásra jogosító jegyek 5.90 sékelbe kerülnek a városközponton belül és a közeli külvárosokba, mint pl. Bat Yam, Holon, Ramat Gan, Bney Brak, Givatayim, Petah Tikva és Kiryat Ono. Az északi külvárosokba – Herzliya, Ramat Hasharon, Kfar Saba, Ra’anana – 10.90 sékel. A napi jegy héber neve “Hofshi-Yomi”, ami jobban megéri, mert 3 jegy árának felel meg. Érdemes emlékezni rá, hogy ez csak reggel 9-től érvényes. Van egy úgynevezett Rav-Kav chipkártya, amerre feltölthetünk egy bizonyos összeget és azt leutazhatjuk, ezzel utazásonként 20%-ot tudunk spórolni. Havi bérletet is lehet természetesen váltani. Akik hosszab időt szeretnének Tel-Avivban tölteni, azoknak érdemes megvásárolni a Hofshi-Hodshi nevű havi bérletet, mert ezzel sok pénzt tudnak megtakarítani.

Jegyet a buszvezetőnél vagy központi buszállomáson – New Central Bus Station – tudunk váltani. Nem kell pontos összeg, de a 100 vagy 200 sékelest nem biztos, hogy elfogadja a sofőr.

A külvárosi buszközlekedést több cég irányítja, egymás jegyeit nem fogadják el, viszont a chipkártyát lehet több társaságnál is használni. A legfontosabb cégek: Dan, Egged, Metropoline és Kavim. A legnépszerűbb és legforgalmasabb számú vonal az 5-ös, ami összeköti a központi buszpályaudvart (Central Bus Station) a délen fekvő központi vasútállomással. Keresztülmegy a Rotschild Boulevards-on, Dizengof Street-en (a Dizengof Center Mall-t is érinti), majd a Nordau Boulevard, Pinkas/Yehuda Maccabi Street és a Weizman Street vagy a Namir Road.

A 4-es és a 18-as számú busz szintén népszerű helyeket érint. A buszvezetők – mint legtöbb izraeli – beszél angolul – és eléggé segítőkészek. Persze vannak olyanok is, akik nem. Ebben az esetben az utasoktól is érdeklődhetünk, ha valamire kíváncsiak vagyunk.

Van még az ún. Sherut Taxi, ami kb. ugyanazon az útvonalon halad, mint a 4 és 5-ös számú busz, még az ára is ugyanannyi (6.50 sékel, szombatonként kicsit drágább, de legalább közlekedik). Akkor fizetünk, amikor találtunk helyet és elfoglaltuk azt. Ezután az a szokás, hogy a mellettünk ülőnek odaadjuk a jegy árát, az pedig továbbítja a sofőrnek. Ha elöl ülünk, akkor közvetlenül a buszvezetőnek adjuk oda a jegy árát, a visszajárót ugyanígy kapjuk vissza.

Taxival Tel-Avivban

Taxival Tel-Avivban

Forrás: Flickr – TLV and more

Az utcán is leinthetünk taxit, de extra díj fejében házhoz is hívhatjuk. Minden taxisnak használni kell taxiórát Tel-Avivban. A belvárosban a viteldíj általában 23-30 sékel, 50-60 sékel, ha valamelyik külvárosba megyünk. Ha fix az összeg, akkor azt már érdemes a fuvar előtt megbeszélni a taxissal (lehet kicsit alkudni is), különösen pénteken és szombat este, mert ilyenkor extra díjat is felszámolnak. A következő taxitársaságok vannak Tel-Avivban:

Hakastel Taxi – +972-3-6993322
Palatine – +972-3-5171750
Shekem – +972-3-5270404
A hívás díja 3.30 sékel.

Vannak még ún. “speciális” taxik (kisbuszok is), amelyek 6-12 embert is képesek elszállítani. Ez a kicsit olcsóbb és gyorsabb is és a hét minden napján közlekednek. Még az erre kijelölt buszmegállókban is megállnak, pl. a 4, 5, 16, 51 és 66-os buszútvonal mentén, de nem mennek el a vasútállomásig.

Kerékpárral Tel-Avivban

Kerékpárral Tel-Avivban

Forrás: Flickr – israeltourism

Tel-Avivban nincsenek emelkedők, sík területen fekszik, ráadásul még az időjárás is nagyon kedvező, egyre több a kerékpárút, úgyhogy nyugodtan nyeregbe is pattanhatunk. Sok kerékpárbérlő hely van, de pár száz sékelért olcsó, kínai biciklit is vehetünk, ha hosszabb időre maradunk.

Van egy ún. Tel-O-Fun nevű cég, akik 2000 kerékpárt adnak bérbe egész Tel-Aviv területén. Van egy Telobike nevű applikációjuk is, amely segítségével tudjuk, hogy a város mely pontjain lehet kerékpárt bérelni. Csak egy hitelkártya kell hozzá. Nem árt azonban tudni, hogy éjszakára semmiképpen se hagyjuk kint a kerékpárunkat és nappal is zárjuk őket. Sajnos nagyon könnyen levágják a lakatokat a városban.

Vonattal Izraelben

Vonattal Tel-Avivban

Forrás: Flickr – David King

Az Israel Railway (+972-3-5774000) üzemelteti a vasúthálózatot Izraelben. Az elmúlt 10 évben rengeteget fejlődött a vonattal való közlekedés az országban. Gyors, megbízható és olyan helyekre is el lehet jutni vele, ahová busszal nem. Tel-Avivból eljuthatunk Haifába vagy éppen Beer-Sheva-ba, de kisebb településekre is. Természetesen a Ben-Gurion repülőtér is megközelíthető vonattal.

Jeruzsálembe egy 19. században már meglévő útvonalon juthatunk el, ami nagyon festői. Ugyan dupla annyi ideig tart, mint busszal az autópályán, de megéri. Az új, Tel-Avivot Jeruzsálemmel összekötő autópálya 28 percre rövidíti le a menetidőt a két város között.

Vasárnap reggel eléggé zsúfoltak a vonatok, mert a diákok ekkor utaznak vissza az egyetemre, a katonák pedig a laktanyákba. Péntek este a vonatközlekedés is leáll és csak szabbat után indul újra.

Az Ayalon autópálya (highway) mentén 4 nagyobb vonatállomás van. A következő állomásokról juthatunk be legegyszerűbben a városközpontba:

  • Tel Aviv Merkaz (másnéven: “Arlozorov” vagy hivatalos nevén “Savidor”)
  • Hashalom ( a nagy bevásárló központ mellett található)
  • Tel Aviv Ha-Hagana (közel van az új központi buszállomáshoz – New Central Bus Station)

Autóval Tel-Avivban

Autóval Tel-Avivban

Forrás: Flickr – David King

Tel-Aviv modern és kiterjedt autópálya hálózattal rendelkezik. Könnyen megközelíthető a Ben Gurion nemzetközi repülőtérről, a Jeruzsálem-Tel-Aviv autópályán (freeway 1), észak felől Tel-Aviv-Haifa autópályán (freeway 2), Beer-Sheva és Dél-Izrael felől (freeway 4 és 20). A megengedett sebesség autópályán 90km/óra és 100km/óra között, egyéb helyeken 80km/óra, városokban sok helyen csak 50km/óra.

Tel-Avivot nyugat-keleti részre osztja fel az Ayalon Freeway (20-as jelzésű). Ez a város fő ütőere. Érdemes elkerülni a 7:00-9:00 és 17:00-19:00 közötti időszakot vasárnaptól csütörtökig, mert ekkor hatalmas dugók alakunak ki (főleg az Ayalon bejáratánál). Érdemes azt is tudni, hogy az izraeli sofőrök meglehetősen agresszívan vezetnek, de ettől függetlenül nagyon alacsony a közúti halálozások száma. A jelzőtáblák héber és angol nyelven vannak. Érdemes GPS-t használni, szükségünk lesz rá az eligazodásban.

A parkolás drága és nehezen találunk szabad helyet, még a helyiek is megküzdenek ezzel a problémával. A parkolás ára általában 25-30 sékel per óra, péntekenként szinte egyenlő a lehetetlennel szabad parkolót találni, mert sokan ekkor indulnak a városba vacsorázni és szórakozni. Tel-Aviv önkormányzata kezében van a legtöbb parkoló, itt a parkolási díjak is alacsonyabbak és jobban karbantartottabbak.

A Habima Square (tér) a Rotschild Avenue végén egy jó parkoló (bejérat a Huberman St vagy a Sderot Tarsat irányából). A piros és fehér jelzésű helyeken ne parkoljunk és tartsuk tiszteletben a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket is, ellenkező esetben a büntetés lehet akár 1000(!!!) sékel is. A bírság egyéb esetekben is magas – 100-500 sékel – lehet. A “Pango +” applikáció segítségével telefonunkon is ki tudjuk fizetni a parkolást.

 

Autóbérlés kedvezményesen online