Repülőtér

A legtöbb turista, aki Izrealebe utazik az a Ben Gurion nemzetközi repülőtérre (TLV) érkezik. Nem Tel-Avivban van, hanem a várostól kb. 15 km-re Lod nevű település mellett. 20 perc alatt azonban el lehet jutni Tel-Avivba a reptérről.  A világ legbiztonságosabb légikikötője és az El Al légitársaság központja is. A világ legnagyobb repteri, duty-free üzlete is itt található.

Ben Gurion nemzetközi repülőtér

Forrás: Flickr – GeorgeDement

Vonattal, taxival vagy shuttle busszal juthatunk be Tel-Avivba, buszjárat nincs. Természetesen autót is bérelhetünk, amit felvehetünk a reptéren.

Vonattal egyszerűen bejuthatunk a belvárosba, bár nem igazán jelölik a reptéren a megállót. A Terminal 3 épületéből indul, G szint (Level G), a jegy ára 13.50 sékel, amit automatából vagy a pénztárostól vásárolhatunk meg. A jegyet tartsuk meg a leszállásig, mert a kijáratnál ellenőrzik. Hétköznap 2 vonat jár óránként (óra 5-kor és óra 35-kor), 1 vonat pedig éjszaka. Hétvégén, péntektől szombat estéig és ünnepnapokon nem közlekedik. Minden vonat megáll mind a 4 állomáson, kivéve az éjszakai, mert az csak a Tel-Aviv Merkaz/Savidor állomáson áll meg. A menetidő a következő: Tel Aviv HaHagana állomásig 8 perc, Tel Aviv HaShalom állomásig 13 perc, el Aviv Merkaz/Savidor állomásig 18 és Tel Aviv University állomásig 25 perc.

Természetesen taxival is bejuthatunk a városba. Kényelmes, de drága módja a közlekedésnek, egy reptéri fuvar 140 és 175 sékel között mozog. A taxiórát használják és ha többen utaznak – nagyobb baráti társaság – még a taxi is megéri. A menetidő a városközpontba kb. 15-20 perc.

A Flo Shuttle nevű buszjárat egész héten 24 órában közlekedik óránként. Hoteleknél is felvesznek és közvetlen reptéri fuvart bonyolítanak. Személyenként átszámítva kb. 4800 Ft a fuvar.

Tel Avivnak van egy saját reptere is, ez a Sde Dov (SDV), ami belföldi forgalmat bonyolít. Eilatba (ETH) és Rosh Pina-ba (RPN) is eljuthatunk innen.

 

Autóbérlés kedvezményesen online