Látnivalók

Tel-Aviv bővelkedik szebbnél szebb látnivalókban, csak legyen időnk mindet végigjárni. Jöjjenek a legszebb és legérdekesebb nevezetességek Tel-Avivban.

Jaffa, az Óváros

Jaffa - Óváros

Forrás: Flickr – Aleksandr Zykov

Jaffa számtalan látnivalóval vár minket, de ha nincs sok időnk, akkor is érdemes egy sétát tenni itt, mert az Óváros olyan hangulatot áraszt, mintha visszpörgették volna az idő kerekét. A régi kikötő, a piacok, galériák és az éttermek mind hozzájárulnak a különleges hangulathoz.

Városnézés előtt érdemes a napot egy kiadós reggelivel kezdeni. Az arab hagyományok szerint hummuszt reggel kell fogyasztani, mert akkor friss. A legfinomabb hummuszt a városban a Abu-Hasan – Ali Karavan nevű éttermben készítik el. Reggeli után érdemes útba ejtenünk a helyi piacot. Péntek a legforgalmasabb piaci nap, ekkor minden kereskedő az utcára viszi portékáját. Ha nyugodtabb vásárlásra vágyunk, akkor válasszuk a szerdát. A Puaa nevű kávézóban megállhatunk egy kis feketére is, itt reggelit is felszolgálnak.
Az Óvárosban található az Ilana Goor Múzeum és a Jaffa Látogató Központ. A művészet szerelmesei válogathatnak a jobbnál jobb művészeti galériák között, amelyek ezeken a hangulatos kis utcákon vannak. Helyi és nemzetközi művészek munkáit mutatják be. A környéken jó éttermek – Noa és Abdu Hadayag (Yeffet St.) – is vannak.
Érdemes egy kellemes sétát tennünk a régi kikötőben, ami még ma is bonyolít forgalmat. Ha már az Óvárosban vagyunk, akkor mindenképpen látogassunk ki a Givat Aliya Beach-re is, ami érintetlen és csodaszép.
Neve Tzedek
Neve Tzedek - Tel-Aviv

Forrás: Flickr – StateofIsrael

A Neve Tzedek nevű városrész Tel-Aviv legszebb negyede. Ez volt Tel-Aviv legújabb része, amikor 1887-ben megépült és benépesült. A 20. század elején rengeteg művész és író otthona volt, mint például Brenner vagy Agnon. Az ezután következő években viszont nem sokat törődtek vele, nagyon lepusztult állapotba került. Az 1980-as évektől kezdve újra a figyeleme középpontjába került és sok juppi költözött ide. Galériák, dizájner üzletek és éttermek nyíltak ebben a városrészben. Építészete igazán figyelemre méltó, a régi épületeket modern stílusban csodálatosan felújították. Jöjjenek most a negyed legérdekesebb és legfigyelemreméltőbb épületei:

Rokach Ház (Rokach House): Neve Tzedek első épületei közé tartozik, ami a híres Rokach család tulajdonában volt. A 80-as évek végén Lea Majaro Mintz újíttatta fel, aki az eredeti tulajdonos unokája volt. Cím: 36 Simon Rokach St.

Suzzane Dellal Központ (Suzanna Dellal Center): Tel-Aviv táncközpontja és a méltán híres Bat-Sheva tánccsoport otthona. Kitűnő tánc- és színházi előadásokat nézhetünk meg itt, de az épületet körbe vevő tér és kert is lenyűgöző. Cím: 6 Yehieli St.

Chelouche Ház (Chelouche House): ez volt a negyed első épülete, 1886-ban építtette Aaron Chlouche. Egy izraeli üzletember vásárolta meg a házat és 2003 óta egy művészeti galériának ad otthont, ahol ideiglenes kiállításokat tartanak. A helyiek szerint igazán európai hangulata van az épületnek. Köszönheti ezt a bókot a 19. századi jellegének és magas mennyezetének. Még a ház tetejére is felmehetünk, mindenképpen megéri, mert csodás kilátás nyílik az egész Neve Tzedek városrészre, ráadásul mindig kellemes tengeri szellő fújdogál fent. Hétfőtől szerdáig tart nyitva reggel 10-től délután 5-ig. Csütörtökön és szombaton 10-20 óra között, míg pénteken 10-14 óra között várja a látogatókat. Cím: 32 Shlush St.
A negyedben – különösen a Shabazi utcában – vannak még helyes kis boltok, ahol mindent lehet kapni a gyerek ruháktól kezdve, a műtárgyakon át a kerámiákig. Természetesen vannak kávézók és éttermek is.
Tel-avivi Művészeti Múzeum
Tel-avivi Művészeti Múzeum

Forrás: Flickr – david basulto

A Tel Aviv Museum of Art – Izrael legnagyobb múzeuma – a város fontos látnivalói közé tartozik. 1932-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A legnagyobb hangsúlyt az izraeli művészetre fekteti, de európai művészeti remekek is megtalálhatók itt, pl. Renoir, Monet, Van Gogh, Matisse és Picasso. Különleges fotógyűjteménnyel is büszkélkedik a múzeum. Nagyok jó az időszakos kiállításai, amelyek elsősorban a legtehetségesebb izraeli művészek munkáit mutatják be.

A múzeumnak van egy kis mozija (Tel Aviv Museum Cinema), ahol sok külföldi filmet mutatnak be. Még a kritikusok is ódákat zengenek róla. Fontos arra figyelni, hogy mindig angol feliratos filmet válasszunk, mert a héberrel lehet egy kis problémánk, ha például egy koreai filmet nézünk 🙂

A múzeum hétfőtől szerdáig reggel 10-től délután 4-ig tart nyitva; kedden és csütörtökön reggel 10 és este 10 között. Pénteken 10 és 14 óra között, szombaton pedig 10 és 16 óra között látogathatjuk. Vasárnap zárva tart. Cím: 27 Sha’ul Ha-Melech Boulevard.

HaCarmel Piac

HaCarmel Piac - Tel-Aviv

Forrás: Flickr – Jorge Láscar

A Hacarmel Market Tel-Aviv legnagyobb piaca, ahol ételeket és zöldség- és gyümölcsféléket lehet beszerezni. Mindenképpen érdemes felkeresni ezt a helyet, mert friss élelmiszereket és ételeket lehet venni, de kipróbálhatunk helyi kulináris különlegességeket is.

Igazi barátságos hangulat uralkodik a piacon, mindenki kedves; az árusok pedig nagy hangon hirdetil portékájukat, amiket természetesen “csak itt, csak ma” lehet ezen az áron venni. Színek, ízek és illatok kavalkádja ez a hely, kivéve a hentesek területe. Azt inkább kerüljük el, ha nem akarunk kiábrándulni a helyből. A turistáknak itt is kicsit magasabbak az árak, de még így is ez a legolcsóbb hely a városban.

Ha az Allenby utca irányából közelítjük meg a piacot, akkor először a ruhákat áruló részen kell átjutnunk. Ezután következik a friss ételeket árusító piacrész. A következő standokat mindenképpen keressük fel:

Burek (Borekas) stand: azt hirdetik magukról, hogy ők árulják a város legfinomabb burekjét. Általában leveles tésztából készítik és megtöltik azt mindenféle finomsággal. Lehet bele tenni sajtot, burgonyát, spenótot. Itt mindig felszeletelik és mellé adnak egy kis főttojást, savanyúságot és paradicsomos szószt. Frissen és melegen nagyon finom. Cím: 39 Hacarmel St.

Ma’adanai Hacarmel: Ez a kolbászos és húsos stand török burek után következik, a szemközti oldalon található. Itt nagyon jó minőségű húst és felvágottat árulnak. Ha piknikezni vagy grillezni szeretnénk, akkor itt szerezzük be a hozzávalókat. Cím: 38 Hacarmel St.

East and West: ebben a szupermarketben mindenféle ázsiai árut be lehet szerezni. Az árak nem túl alacsonyak, de a kínálat hatalmas. Cím: 17 Hacarmel St.
Lechamim: nagyon finom frissen sült kenyeret vásárolhatunk ebben a pékségben. A péksütemények és a sütemények szintén ínycsiklandóak. Nem egy olcsó hely. Cím: 11 Hacarmel St.
Davka Gourmet: A piac vége fele, a bal oldalon találjuk meg a kitűnő sajtokat áruló Davka Gourmet üzletet. Helyi és importált sajtok hatalmas választékából válogathatunk. Az árak is elfogadhatóak. Ricotta, feta és mozarella a specialitásuk, Cím: 34 Hacarmel St.
Sok nagyon jó étterem is található a közelben, érdemes ezek közül is párat felkeresni.
Bauhaus séta
Bauhaus építészeti stílus Tel-Avivban

Forrás: Flickr – SarahTz

Nem véletlenül nevezik Tel-Avivot a fehér városnak.  A városban a Bauhaus építészet számtalan emlékét csodálhatjuk meg, természetesen fehér színben. 2003-ban a 4000 tel-avivi Bauhaus épületnek köszönhetően felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára. Amikora város legnagyobb részét építették ez az építészeti stílus dívott. Sok német építész telepedett le Tel-Avivban és tulajdonképpen ők formálták a városképet azzá, amit ma látunk. Ezt a stílust a letisztult, egyszerű formák, funkcionalitás jellemzi, nincs felesleges dekoráció és a fehér szín dominál. Kisebb, kerekded balkonok díszítik az épületeket.

Sajnos a fehér szín az utóbbi időben inkább szürkébe ment át, tehát a fehér város egy szürkévé kezd alakulni. Sokakban megfogalmazódott már a kérdés, hogy vajon a helyi lakosok miért nem festik fehérre a házakat, miért nem újítják fel őket. Persze vannak kivételek. Ingyenes Bauhaus sétákon is részt vehetünk, ahol megmutatják a város azon részeit, ahol a legtöbb ilyen épülettel találkozhatunk. Ezek közé tartozik a Rothschild Blvd. és a közelében fekvő Shenkin nevezetű városrész, Dizengoff St., Bialik St., Mazeh és Kalisher St.

Hayarkon Park

Hayarkon Park Tel-Avivban

Forrás: Flickr – israeltourism

Tel-Avivtól északra fekszik a város híres zöldterülete, a Hayarkon Park kerékpárutakkal, folyóval, füves területekkel, ahol a család minden tagja jól érezheti magát. Sokan kijárnak ide, hogy sportoljanak, friss levegőt szívjanak vagy sétáljanak. Gyakran látunk a pázsiton heverésző és piknikező izraeli családokat. Hajókázni is lehet a Yarkon-folyón vagy motorcsónakot (150 NIS per óra), netán vízi biciklit (70 NIS per óra) is bérelhetünk.
Kerékpár bérlésre is van lehetőség, mert a parkban egy 5km hosszú kerékpárút vár minket, amelyet követve felfedezhetjük a park kevésbé ismert részeit is. Elkerekezhetünk egészen a Tel Aviv Port-ig.

Különböző sportokat is kipróbálhatunk itt; van kosár- foci-, tenisz- és baseball pálya is. Sok fiatal kijár ide gördeszkázni és ha még marad energiánk, akkor kipróbálhatjuk a hatalmas mászófalat is. A kisebbeknek vannak játszóterek (2+) is park területén, a legjobb a Bavli negyed közelében.

Azrieli Csillagvizsgáló

Kilátás az Azrieli Csillagvizsgálóból Tel-Avivban

Forrás: Flickr – Yoni Lerner

Az Azrieli Observatory épületéből csodálatos kilátás nyílika az egész városra. Izrael legmagasabb épületének 49. emeletén található, ahol megnézhetünk egy 3D-s filmet Tel-Avivról és audio guide ( ún. hangos térképpel kiegészített hangvezető) áll a látogatók rendelkezésére. Utóbbi segítségével megtaláljuk a város legfontosabb és legszebb látnivalóit. Van itt még ajándékbolt és gyakran tartanak időszakos művészeti kiállításokat is. A csillagvizsgáló egész héten várja a látogatókat télen reggel 9-től este 6-ig, nyáron pedig 9:30-tól este 8-ig (kivéve péntek, mert akkor csak este 6-ig). Cím: 132 Petah Tikva Rd.

Ha megéhezünk, akkor itt még ebédelni vagy vacsorázni is tudunk, mert a város egyik legjobb étterme is itt, a 49. emeleten található. A 2C nevű étterem kóser ételeket szolgál fel és nem árt asztalt foglalni, ha az ablak mellett szeretnénk ülni. Kicsit drága, de a kilátás lélegzetelállító.