Strandok

A legjobb Tel-Avivban, hogy a Földközi-tenger partján fekszik, így a nyaralásunk alatt a városnézést össze tudjuk kötni egy kis napfürdőzéssel és úszással is. Májustól szeptemberig több ezer strandoló látogatja a város strandjait Izraelből és külföldről is. Most pedig következzenek Tel-Aviv strandjai északról dél felé haladva:

Tel Baruch Beach és Hatzuk Beach

Tel-Aviv strand

Forrás: Flickr – Jed

Nagyon jó karbantartott partszakaszok és elég exkluzívak is. 2015-ben még volt belépő, de 2016-tól már nincs.

Tel-Baruch Dov repülőtér közelében fekszik. Rengeteg kisgyerekes család, tinédzser és diák látogatja ezt a strandot. Nagyon szép és gondozott, vannak füves területek, mosdók, zuhanyzók és egy sétány is.

 A Hatzuk Beach Tel-Aviv legészakabbra fekvő strandja. Nagyon szépen karbantartott ez is. Tel-Aviv északi részén és a Herzliyában élők látogatnak ki ide, sok kisgyerekes anyuka és diák. Főszezonban kicsit zsúfolt is lehet.

Old Sheraton Beach (Mezizim)

Mezizim Beach Tel-Avivban

Forrás: Flickr – Chris Yunker

Egykor Tel-Aviv legfelkapottabb strandja volt, mára már viszont kicsit idejétmúlt, sokan “műanyag szék dzsungelnek” nevezik. A 70-es évek egyik legjelentősebb izraeli filmjét forgatták itt – Mezizim – innen kapta a nevét is. Sajnos nem olyan tiszta, mint az előző kettő, ezt főleg a Yarkon folyó közeli fekvésének köszönheti. A Dov repülőtérre leszálló gépeket is közelről “csodálhatjuk” meg itt.  A Rieding erőműre is rálátunk erről a partszakaszról. Egy szó mint száz, nem rossz strand, de azért vannak Tel-Avivban és környékén jobbak. Van viszont egy nagyon jó kis kávézó a parton, ahol lehet enni és inni.

Hilton Beach

Hilton Beach Tel-Avivban

Forrás: Flickr – Ted Eytan

A Religious Beach és a Gordon között fekszik a Hilton Beach, ami a közelben fekvő Hilton Hotelről kapta a nevét. Három szempontból is fontos ez a tengerpart. Az első szempont, hogy itt kutyákat is lehet sétáltatni, ez az egyetlen strand Tel-Avivban, ahol megengedett ilyesmi. Sajnos sok gazdi nem takarít el a házi kedvenc után, így kellemetlen kis “csomagokkal” is találkozhatunk olykor-olykor a parton.

Második szempont, hogy melegek is gyakran látogatják ezt a strandot, nők és férfiak is. A harmadik szempont pedig, hogy a szörfösök is imádják. Az izraeli partszakasz szörfözésre legalkalmasabb strandja. Van egy szörf klub is – Sea Center – ahol évente versenyt is rendeznek a szörfösöknek.
Religious Beach (Nordau)

Religious Beach Tel-Avivban

Forrás: Flickr – Xiquinho Silva

Ez a strandot elsősorban a vallásos embereknek hozták létre. A nők és a férfiak különböző időpontokban látogathatják. Nők vasárnap, kedden és csütörtökön; míg a férfiak hétfőn, szerdán és pénteken. Egy fal veszi körül a strandot, amíg elég furcsa látványt nyújt. Egy szép, karbantartott strand kicsit különös vallási szokásokkal.

Gordon Beach és Frishman Beach
Gordon Beach Tel-Avivban

Forrás: Flickr – Benjamin Linh VU

Tel-Aviv egyik legnépszerűbb strandja. Vannak napozóágyak, napernyők, de lerakhatjuk a homokba a saját törülközőnket is. A nagy hotelek közelében fekszik ez a két elbűvölő strand, így sok a turista is itt. Gyakran tartanak itt partikat, télen viszont nagy sétákat is tehetünk.
A strand tiszta és nem túl nyüzsgő hely hétköznapokon. Hétvégenként kicsit más látvány fogad minket, ekkor fiatal lányok (tinédzserek) és fiúk süttetik magukat a strandon és mutatják meg magukat a világnak.

A Gordon Swmming Pool egy uszoda, amit tengervízzel töltenek fel. A Gordon Beach-en van röplabda pálya  és egy kitűnő étterem is (Gordo Restaurant), a Frishman Beach-en pedig játszótér a gyerekeknek.

Jerusalem Beach

Jerusalem strand Tel-Avivban

Forrás: Flickr – Julien Menichini

Talán pont azért, mert Jeruzsálem nincs olyan szerencsés földrajzi helyzetben, mint Tel-Aviv és nincs strandja, ezt a partszakaszt Jeruzsálemnek nevezték el. Shlomo Lahat-  tel-avivi polgármester – adta neki ezt a nevet, hogy ezzel is tisztelegjen az egykori híres jeruzsálemi polgármester -Teddy Koleck – előtt. Egyébként hosszú tágas strand, főleg diákok és külföldiek látogatják.

Banana Beach

Banana Beach Tel-Aviv Izrael

Forrás: Flickr – austintacious86

A Banana Beach egy jó kis kávézóról kapta a nevét, ami szintén a parton található. Itt lehet üldögélni egy italt iszogatva és élvezni a csodás kilátást. Maga a strand egyszerű, de szép hely. Főleg fiatal családok és baráti csoportok látogatják a 30-40-es korosztályból. Nyugodt és csöndesebb hely, mint ahová a tinédzserek járnak. Sokan olvasgatnak a strandon vagy éppen a híres izraeli strandtenisz-szerű játékot, a matkotot játszák. Kellemes itt a hangulat és pont ezért érdemes ide kilátogatni, ha a városban járunk.

Esténként pedig ingyenes filmvetítés megy a kávézóban, általában hollywoodi klasszikusoktól kezdve a 80-as éveken át mindenféle filmet nézhetünk. Még meg is vacsorázhatunk itt, az ételek finomak és nem túl drágák.
Alma Beach
Alma Beach Tel-Aviv

Forrás: Pixabay

Az Alma Beach az egyik legszebb és legnyugisabb strand a városban. Pont ott található, ahol Tel-Aviv végződik és Jaffa kezdődik. Különösen délutánonként lenyűgöző a látvány innen az Óvárosra és Jaffa kikötőjére. Az érintetlenebb strandok közé tartozik, ráadásul még tiszta is. Vannak zuhanyzók és napernyők, de más nincs.

Érdemes azonban a tengerben elővigyázatosnak lenni, mert az áramlatok veszélyesek lehetnek és a parton nincs életmentő szolgálat sem. Nincs hullántörő sem, így itt szelesebb napokon nagy a hullámverés. A méltán híres Manta Ray étterem is itt található. Van egy kistetsvére, a Kiosk, ahol  heverészhetünk és hűsítő koktélt iszogathatunk. Arab és zsidó családok látogatják, de találkozhatunk itt még jógikkal is. Jól megfér itt mindenki.
Dolphinarium Beach
Dolphinarium Beach Tel-Avivban

Forrás: Flickr – Chris Hoare

A Charles Clore Park füves területe mögött egy nagyon szép strand található, ez a Dolphinarium vagy másnéven a “dobosok strandja” (Drummer’s Beach). Egy nagy delfinárium volt a parton, ami ma már éjszakai szórakozóhely. Egy nagyon relaxált hangulatú hely, különösem az északi része, míg a déli részén egy szörf klub van – Surf Point – ahol különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk.

Péntekenként, hogy a hétvégét köszöntsék, dobosok gyűlnek össze a parton és együtt zenélnek, táncolnak vagy éppen capuéráznak. Ide mindenki kilátogathat és dobolhat kedve és tudása szerint.
Givat Aliya Beach
Givat Aliya Beach

Forrás: Pixabay

Tel-Aviv legdélebbi strandja (Jaffához tartozik), ami különleges természeti környezettel van megáldva. Nem a legjobb úszásra a part, mert meglehetősen sziklás, sok a partra kimosott tengeri fű, erősek az áramlatok, de mindenképpen érdemes ide kilátogatnunk, mert nagyon szép hely. A környező éttermekről se feledkezzünk el, az arab konyha remekei.